midden- en bovenbouw
midden- en bovenbouw
In de midden- en bovenbouw van Dalton Kindcentrum Eloy leggen we de nadruk op zelfstandigheid en samenwerking. Kinderen leren keuzes maken, verantwoordelijkheid dragen en reflecteren op hun werk. We bieden ruimte voor zowel individueel als gezamenlijk leren, zodat ieder kind zich optimaal kan ontwikkelen. Benieuwd naar alles wat jouw kind leert in deze groepen? Lees verder en ontdek hoe we de ontwikkeling van jouw kind vormgeven!

Groep 3 t/m 8
In de groepen 3 t/m 8 groeit jouw kind verder, zowel op school als persoonlijk. Hier ontdekken kinderen hun talenten tijdens bijzondere momenten zoals het talentmoment en wereldmoment. Ze leren niet alleen rekenen, taal en lezen, maar ook hoe ze een actieve en betrokken burger kunnen zijn, bijvoorbeeld door burgerschap en Kanjertraining. Dit alles gebeurt in een omgeving waar samenwerking, zelfvertrouwen en verantwoordelijkheidsgevoel centraal staan.
Deze unieke werkvormen binnen ons dalton kindcentrum bieden kinderen de kans om breder te leren dan binnen hun eigen jaargroep en met verschillende professionals. Bij het Wereldmoment staan de zaakvakken zoals aardrijkskunde, geschiedenis, natuuronderwijs en techniek centraal. Het Talentmoment richt zich op expressieve vakken zoals muziek, dans, theater, tekenen, schilderen en knutselen. Tussen twee vakanties in staat een thema centraal. Elke leerkracht kiest een vakgebied waar zijn of haar interesse het grootst is en biedt dit vakgebied aan. Dit levert gegarandeerd inspirerende lessen op. De kinderen tekenen zichzelf in, in welke volgorde ze de vakgebieden willen volgen. Dat betekent dat ze met diverse kinderen binnen hun eigen bouw zitten bij een leerkracht van een andere groep. Nadat alle vakgebieden zijn gevolgd, kiest het kind in welk vakgebied hij of zij zich wil specialiseren en een eindproduct en/of toets van wil maken. Bij de presentatie, die in vele vormen kan zijn, worden ouders actief betrokken.
In het taalonderwijs breiden kinderen hun woordenschat uit en leren ze woorden foutloos te schrijven. In de hogere groepen gaan kinderen ook zinnen ontleden en woorden benoemen. Daarnaast leren ze hoe je, zowel mondeling als schriftelijk, je eigen mening onder woorden kunt brengen. Ook is er veel aandacht voor het schrijven van teksten in verschillende schrijfstijlen. De methode Taal Actief 5 is een bronnenboek voor ons bij het vormen van onze lessen.
Dagelijks wordt er gelezen in alle groepen in de school, bijvoorbeeld door voorlezen tijdens het eten en drinken. Tijdens de andere dagelijkse leesmomenten kunnen de volgende onderdelen aan bod komen: kranten lezen, boeken lezen, prentenboeken voorlezen, stripboeken lezen, mandjeslezen, tutorlezen, maatjeslezen en het voorbereiden van boekbesprekingen. Wij vinden het belangrijk dat kinderen plezier hebben in lezen, waardoor uiteindelijk het leesniveau omhoog gaat. Kinderen die extra hulp nodig hebben bij het ontwikkelen van leesvaardigheden, ondersteunen wij met behulp van de interventieprogramma’s BOUW!, Connect en Ralfi.
In het vak burgerschap leren kinderen wat het betekent om een verantwoordelijke en betrokken burger te zijn. Ze leren respectvol met anderen om te gaan en begrijpen hoe ze kunnen bijdragen aan een fijne en veilige samenleving. Dit helpt hen om zich bewust te worden van hun rol binnen de gemeenschap en de wereld om hen heen.
Veel van onze kinderen fietsen naar school. Belangrijk om veilig aan het verkeer deel te kunnen nemen. We besteden vanaf groep 3 al aandacht aan verkeer. In groep 7 leggen onze kinderen een verkeersexamen af.
"Kinderen krijgen de vrijheid om eigen keuzes te maken binnen de grenzen van de gestelde kaders en leren daarbij de verantwoordelijkheid te nemen voor de gevolgen van hun beslissingen."

Kijk ook eens een bij...
Benieuwd wat wij leren in de groepen 1 en 2? Neem dan eens een kijkje!